EFFECT OF POMEGRANATE PEEL ON THE BLOOD LIPID PROFILE OF EXPERIMENTAL RATS تأثير قشور الرمان علي مستوي دهون الدم لفئران التجارب

نوع المستند : أبحاث علمیة

المؤلفون

1 Institute of African Research and Studies, Cairo University

2 National Nutrition Institute, Cairo Egypt

المستخلص

EFFECT OF POMEGRANATE PEEL ON THE BLOOD LIPID PROFILE OF EXPERIMENTAL RATS
This study was carried to investigate the effects of pomegranate  peels(Punic granatumL), on the blood lipid level, some physiological parameters as liver function, kidney function, histological properties of Heart in hypercholestrmic.
 Rats were divided into 2 groups first group as negative group and the second group thypercholestrmic group which divided into 4 groups positive control, and 3 thypercholestrmic groups,  fed on several diets containing 5%, 10%,15%  of pomegranate peels for 28 days. Peel was cleaned from impurities and washed with tap water. Drying Oven air dry at 45 °C  was used for 48 hours to dry the peel, then ground  in  a Multi  Mill  apparatus to passé through a 50 mesh sieve to obtain a fine peel powder . Bodyweight gain, feed intake and feed efficiency ratio were calculated at the end of experiment. Fasting blood sample were taken on day 28 for the determination of serum total cholesterol (TC) , serum triglycerides (TG) , HDL cholesterol,LDL cholesterol ,creatinine, serum urea, aspartate aminotransferase (AST) and glutamic pyruvic transaminase (GPT). The heart  of all animals were carefully removed and slices from them were fixed in 85% alcohol for 24 hours, and then processed for paraffin embedding. Histological sections, 7 micron-thick, were cut and stained with heamatoxylin and eosin. They were then microscopically examined to evaluate the effects of the three differ concentration of formalin on these organs.
It was concluded that treatment using  pomegranate peel  (Punic granatum  L), reduced significantly    LDL-c ,Serum triglycerides in hypercholestremic rats which fed different levels of pomegranate peel and the decrease was the best as the level of supplement peels increased.


 
تأثير قشور الرمان علي مستوي دهون الدم لفئران التجارب
*وفائي زکي عازر ميخائيل،*  حسن محمد صبحي، ** سحر عبد العزيز خيري،
** ماجدة رمزي قسطندي،    ** علا علي علي
قسم الإحتياجات الغذائية والنمو- المعهد القومى للتغذية- القاهرة**

*معهد البحوث الافريقية قسم الموارد الطبيعية ،جامعة القاهرة

يهدف هذا البحث إلى إمکانية إستخدام بعض مخلفات الثمار مثل قشور الرمان لإعداد وجبات غنية بالألياف عن طريق إضافتها بنسبة 5% ،10%، 15 % من القشور. فى هذة التجربة تم تقسيم الفئران إلى خمسة مجموعات المجموعة الأولى هى الکنترول السالب والأربع مجموعات الأخرى فتم إصابتها بإرتفاع الکوليتسرول وذلک بتغذيتها على 1,5% کوليسترول لمدة أسبوعين وترکت إحداهما کمجموعة ضابطة موجبة والثلاث مجموعات الأخرى تم إضافة مسحوق قشور الرمان (بعد تنظيفها بالماء وتجفيفها على درجة حرارة 45م لمدة 48 ساعة وطحنها) بنسب 5%، 10%، 15%  وتم تغذية الفئران على الوجبات لمدة 28 يوم .فى نهاية التجربة تم ذبح الفئران وقياس مستوى الدهون في الدم والجليسريدات الثلاثية (TG) والکوليسترول    HDLC, ووظائف الکلى والکبد وإجراء الفحص الهستولوباثولوجى للقلب.
        أوضحت النتائج انخفاض وزن الفئران عند تغذيتهم على القشور ولوحظ أيضا أن الالياف الموجودة فى القشور ادت الى انخفاض مستوى کلا من الکوليسترول الکلى والجليسريدات الثلاثية. وقد وجد ان تناول النسب العالية من القشور  تؤدى إلى نتائج أفضل .
 
الکلمات الکاشفة :-
قشور الرمان - الکوليسترول- تراي جليسريد- وظائف الکلى- وظائف الکبد

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية