Biological and Histopatho logical Studies on Onions and Fenugreek in Obese Rats دراسات بيولوجية وتشريحية علي البصل والحلبة في الفئران المصابة بالسمنة

نوع المستند : أبحاث علمیة

المؤلفون

Department of Nutrition and Food Science, Faculty of Home Economics, Minufiya University, Egypt

المستخلص

Biological and Histopatho logical Studies on Onions and Fenugreek inObese Rats
The present work was conducted to study effect of different levels ( 5%, 10% and 15%) fromonions and fenugreek on liver, kidney, function and blood lipid profile in rats feeding with diets containing high fat content for induction obesity. Fifty five female albino rats weighing of 250±10g were used and divided into elevenequl groups, one was kept as a control-ve  group, while the other groups were fed onhigh fat diet for induction obesity and treated with onions , fenugreek and  mixturefrom (onions and fenugreek )  for 8 weeks. Body weight and food intake were recorded weekly. At the endof the experimental, all rats were weighted for calculation of body weight lose%,feed efficiency ratio. Blood serum samples were used for estimation of the liver and heart functions. Serum analysis showed a significant decrease in cholesterol, triglyceride and LDL in rat groups consumed different concentrations from onions and fenugreek. While HDL was significantly increased in all rats groups comparing with control positive group, serum liver function was significantly decreased. The obtained results concluded that an improvement of all chemical analysis as compared tothe  positive control group. 
It can be recommended that dietary intake from onions and fenugreek to decrease the side effects ofobesity and to reach healthy conditions. Further study should be conducted to carry out the pathological and safety investigation in concern to consume onions and fenugreek for a long time.
 
Key words: Obese rats, fenugreek , onions, high fat,HDL,LDL,cholesterol.
 


 
دراسات بيولوجية وتشريحية علي البصل والحلبة في الفئران المصابة بالسمنة
 
 
استهدف هذا البحث تقييم استخدام نسب مختلفة للبصل والحلبة (5%، 10%،10%) علي وظائف الکبد والکلي وصور دهون الدم في الفئران التي تتغذي علي وجبات عالية الدهن تم استخدام 55 فار من اناث الألبينو يترواح وزن کل منهم 250±10 جرام  وتم تقسيمهم الي 11 مجموعة احداهما المجموعة الضابطة السالبة أما المجموعات الأخري تم تغذيتهم علي وجبات تحتوي علي وجبات تجريبية تحتوي علي وجبات عالية الدهن للتحريض علي السمنة وتم معالجتها بالبصل والحلبةومخلوط من البصل والحلبة.
وسجل وزن الجسم والمتناول أسبوعيا وفي نهاية التجربة تم حساب معدل التغيير في وزن الجسم ومعدل کفاءة الغذاء وقدرت وظائف الکبد والقلب عن طريق سيرم الدم وقد أوضحت النتائج المتحصل عليها. نقص معنوي في کلا من الکولسترول والجليسيريدات الثلاثية والليبوبروتينات منخفضة الکثافة في کل المجموعات المعالجة بينما ظهر زيادة معنوية في الليبوبروتينات عالية الکثافة في کل مجموعات الدراسة وحدوث تحسن معنوي في وظائف الکبد.
وتوصي الدراسة بضرورة تناول البصل والحلبة حتي نتجنب الاثار الجانبية والمحافظة علي کفاءة القلب والکبد مع اجراء ابحاث مستقبلية وهستوباثولوجية لمعرفة سلامة الاثر الناتج لاستعمال البصل والحلبة لفترات طويلة.
الکلمات الرئيسية: الفئران السمينة، الحلبة ، البصل,وجبات عالية الدهن، برتينات الدهون مرتفعة الکثافة، بروتينات الدهون منخفضة الکثافة ،الکوليسترول.
 
 

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية