Prickly pear, Lettuce, Marrow Seeds and Their Blend as Used to lower The Cholesterol in Albino Rats استخدام بذور التين الشوکي, الخس, الکوسة ومخلوطهم لتقليل مستوى الکولستيرول في الفئران البيضاء

نوع المستند : أبحاث علمیة

المؤلفون

Nutrition and Food Science Dept., Home Economics Faculty, Menoufia University

المستخلص

Prickly pear, Lettuce, Marrow Seeds and Their Blend as Used to lower The Cholesterol in Albino Rats
 
* Fatma EL-Zahraa Amin El-Sherif,           * Dr.Magda Kamel El Shaer ,  and
**Hammam Mohamed Wajeh El-Tantawy
* Nutrition and Food Science Dept., Home Economics Faculty, Menoufia University,
_________________________________________________________________
 
ABSTRACT
This study was conducted to investigate the protective effect (at level 7.5% of marrow vegetable, lettuce seed, prickly pear seeds) and mixture of them at 1:1:1ratio on liver and kidney functions, blood lipid profiles and blood sugar in rats fed with diets contain height level of  cholesterol.
Thirty mature albino male rats weighing 150 + 5 g. B.WT. each, were divided into sex equal groups, The first group kept as a control-ve group, while the others five groups fed on diet containing high level of cholesterol for 3 weeks to obtain hypercholesterolemic rats. At the end of experimental period (28 days), animals were sacrificed. Blood samples were collected to determine the biochemical analytics: serum total cholesterol (T.C.), triglycerides (T.G), lipoprotein fractions (HDL-c, LDL-c, and VLDL-c), atherosclerotic index (AI), liver enzymes (AST, ALT and ALP), total bilirubin, urea, uric acid, creatinine and fasting plasma glucose. Moreover, heart, liver and kidneys subjected to for histopathological examination. The obtained results concluded that diets of marrow, lettuce, prickly pear seeds and their mixture caused the improvement of all biochemical analysis.
 
Key words: Marrow seeds, lettuce seeds, prickly pear seeds, hypercholesterolemic, cholesterol, blood lipid profile, liver functions, kidneys functions.


 
استخدام بذور التين الشوکي, الخس, الکوسة ومخلوطهم لتقليل مستوى الکولستيرول في الفئران البيضاء
تم إجراء الدراسة الحالية لمعرفة تأثير مسحوق بذور کلاً من الکوسة والخس والتين الشوکي بنسبة (7,5٪) وخليط تلک البذور بنسب متساوية (1:1:1) على الفئران التي تتغذى على وجبات عالية في الدهون وتحتوي على کوليستيرول. تم استخدام 30 فأر ذکر ألبينو بالغ يتراوح وزن کلاً منهم مابين (150+ 5 جم ) وتم تقسيمهم الى 6 مجموعات متساوية وترکت إحداهم کمجموعة ضابطة سالبة أما المجموعات الخمسة الاخرى فتم تغذيتهم على وجبات مرتفعة  في الکولستيرول عن طريق إعطاء  کل فأر 2جم من الکوليسترول  يوميا في الوجبات واللتي تحتوي أيضاً على (1,5٪ دهن حيواني و0,2 ٪ أملاح الصفراء) لمدة ثلاثة أسابيع  للحصول على فئران مصابة بارتفاع الکولستيرول في الدم. وبعد انتهاء المدة أخذت عينات من الدم حيث تم فصل السيرم وتم فيه تقدير الکوليستيرول وذلک للتأکد من ارتفاع نسبة الکوليسترول في الدم .
بعد ذلک تم إضافة الترکيزات المختبرة من مسحوق  بذور النباتات السابقة وفي نهاية التجربة 28 يوم تم تجميع عينات الدم من کل الفئران وذلک لقياس مايلي: الکوليستيرول الکلي، الجليسريدات الثلاثية، الليبوبروتينات VLDL-c, LDL-c, HDL-c) ) وعامل تصلب الشريين (AI) وإنزيمات الکبد (AST, ALT, ALP)، اليوريا، حامض اليوريک, الکرياتينين و سکر الدم, کما تم أخذ أعضاء القلب و الکبد والکلى لإجراء الفحص الهستوباثولوجي.، حيث أثبتت النتائج المتحصل عليها أن مسحوق بذور کلاً من الکوسه والخس والتين الشوکي وخليط منهم قد حسنت من کل التحليلات البيوکيميائية السابق ذکرها.
 
 
الکلمات المفتاحية: بذورالکوسة ـــــ  بذورالخس ـــ بذور التين الشوکي ــ اللبيوبروتينات ــــ ارتفاع الکوليستيرول ــــــ مستوى الکوليستيرول، وظائف الکبد، وظائف الکلى .ٍ
 

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية