Comparative Analysis of Green and Roasted Coffee on Health Parameters in Obese Female Rats تحليل مقارن للقهوة الخضراء والمحمصة على المعاملات الصحية في إناث الجرذان البدينة

نوع المستند : أبحاث علمیة

المؤلفون

1 Home Economics department faculty of Specific Education Tanta university

2 Human nutrition department Regional center for food and feed Agricultural Research Center Egypt

المستخلص

      Overweight and obesity are recognized as major risk factors for numerous lifestyle-related diseases. Recent studies have shown that the consumption of certain beverages and functional foods may help reduce body fat accumulation. This study aimed to investigate the effects of both green and roasted coffee on the health of obese female rats. Forty female rats were used in the experiment. Ten rats were fed a normal diet (Group 1 – Control), while the remaining thirty were fed a high-fat diet (HFD) for two months to induce obesity. These obese rats were then divided into three groups: Group 2 (Positive Control), Group 3 (Green Coffee Supplementation), and Group 4 (Roasted Coffee Supplementation). At the end of the experiment, the following parameters were measured: blood cell count, lipid profile, liver function, kidney function, and glucose levels. The results revealed that HFD led to obesity and  higher significant difference in  white blood cells, platelets, renal function, lipid profiles except HDL-c,  hepatic enzyme activities, total bilirubin and serum glucose, while, there was lower significant difference in HDL-C, total protein, albumin and globulin  compared to negative control group. Conversely, treatment with green or roasted coffee enhancements these parameters and promoting weight reduction. In conclusion, the study suggests that treatment with roasted coffee was more effective than green coffee in weight reduction. While, green coffee may be more effective than roasted coffee in improving health markers in obese female rats.
 
           تُعتبر زيادة الوزن والسمنة من عوامل الخطر الرئيسية للعديد من الأمراض المرتبطة بنمط الحياة. وقد أظهرت دراسات حديثة أن تناول بعض المشروبات والأطعمة الوظيفية قد يساعد في تقليل تراكم الدهون في الجسم. هدفت هذه الدراسة إلى دراسة آثار كل من القهوة الخضراء والمحمصة على صحة إناث الجرذان البدينة. استُخدمت أربعون جرذًا في التجربة. خضعت عشرة جرذان لنظام غذائي عادي (المجموعة الأولى - المجموعة الضابطة)، بينما خضعت الثلاثين جرذًا المتبقية لنظام غذائي عالي الدهون (HFD) لمدة شهرين لتحفيز السمنة. ثم قُسِّمت هذه الجرذان البدينة إلى ثلاث مجموعات: المجموعة الثانية (المجموعة الضابطة)، والمجموعة الثالثة (المجموعة المُكمِّلة بالقهوة الخضراء)، والمجموعة الرابعة (المجموعة المُكمِّلة بالقهوة المحمصة). في نهاية التجربة، تم قياس المعايير التالية: عدد خلايا الدم، ومستوى الدهون، ووظائف الكبد، ووظائف الكلى، ومستويات الجلوكوز. أظهرت النتائج أن التغذية بالغذاء العالى في الدهون HFD أدى إلى السمنة  وارتفاع معنوي ملحوظ في خلايا الدم البيضاء والصفائح الدموية ووظائف الكلى وصورة الدهون باستثناء HDL-c  وأنشطة الإنزيم الكبدي والبيليروبين الكلي والجلوكوز في الدم ، بينما كان هناك انخفاض معنويا ملحوظ في HDL-C والبروتين الكلي والألبومين والجلوبيولين بالمقارنة بالمجموعة الكنترول السالبة. وعلى العكس أدى العلاج بالقهوة الخضراء أو المحمصة الى  تحسين هذه المعاملات وتعزيز إنقاص الوزن. في الختام ، تشير الدراسة إلى أن العلاج بالقهوة المحمصة كان أكثر فعالية من القهوة الخضراء في إنقاص الوزن بينما  القهوة الخضراء قد تكون أكثر فعالية من القهوة المحمصة في تحسين العلامات الصحية لدى إناث الفئران البدينة.

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية