البيانات الديموغرافية و المقاييس الأنثروبومترية و العادات الغذائية لطالبات كلية التربية الرياضية بنات – جامعة حلوان Demographic, anthropometric measurement and food habits of Students at Faculty of Physical Education for Girls-Helwan University

نوع المستند : أبحاث علمیة

المؤلفون

1 أستاذ علوم الأغذية والغذاء كلية التربية النوعية – جامعة طنطا

2 أستاذ التربية الصحية كلية التربية الرياضية بنات – جامعة حلوان

3 مدرس التغذية وعلوم الأطعمه كلية التربية النوعية – جامعة طنطا

4 بكالوريوس التربية النوعية – قسم الأقتصاد المنزلى كلية التربية النوعية – جامعة المنوفية

المستخلص

 
تؤثر العادات الغذائية على الحالة الصحية للشباب. وتحتاج المغذيات إلى تغييرات خلال حياة الإنسان للحفاظ على تكوين الجسم ويتم توفيرها من خلال نظام غذائي متوازن. هدفت الدراسة الحالية إلى تقييم الحالة الغذائية لطالبات كلية التربية الرياضية للبنات جامعة حلوان. في هذه الدراسة ، تم مشاركة ستون طالبة وتم تقسيمهن بالتساوي إلى أربع مجموعات حسب السنوات الدراسية ، تراوحت أعمارهن بين 19-22 سنة. بدأت هذه الدراسة من مارس 2021 إلى مايو 2021. تم استخدام أربعة نماذج من الاستبيان لمدة ثلاثة أيام. البيانات الاجتماعية والاقتصادية ، والقياسات البشرية ، والحالة الصحية ، والعادات الغذائية. وقد وجد أن أعلى نسب التعليم الثانوي للآباء والأمهات تم تسجيلها في الصف الأول. وأظهرت النتائج الإحصائية لتوزيع الخصائص الأسرية للصفوف الأربعة أنه من بين الصفوف الأربعة ، كانت أعلى النسب المئوية للفرد (1-4). تم تسجيل حجم الأسرة في الصفين الثالث والرابع. وأظهرت بيانات معلومات الدخل أنه في الحديقة 4 كانت هناك أعلى نسب تتراوح بين 3000-4000 جنيه مصري. أظهرت النتائج أن متوسط ​​قياسات الارتفاع في الدرجات 1 و 2 و 3 و 4 كانت 163.8 ± 4.2 و 163.6 ± 3.9 و 162.7 ± 3.3 و 165.8 ± 6.3 سم على التوالي. كانت قياسات الوزن المتوسطة للصفوف 1 و 2 و 3 و 4 58.9 ± 7.2 و 60.9 ± 6.5 و 60.3 ± 6.3 و 64.5 ± 7.4 كجم على التوالي. كانت قيم مؤشر كتلة الجسم المتوسطة للصفوف 1-4 21.9 ± 2.3 و 22.8 ± 2.3 و 22.8 ± 2.2 و 23.4 ± 1.9 على التوالي. كانت الأظافر الصحية هي الأكثر شيوعًا بين الفئات الأربع وكانت نسب الشعر الصحي أكثر من تساقط الشعر بين الفئات الأربع. أظهرت النتائج الإحصائية أن هناك حوالي 73.3٪ من مجموع السكان الخاضعين للدراسة يستهلكون منتجات الألبان يوميًا. حوالي 36.6٪ من السكان الخاضعين للدراسة أجابوا بنعم حول تناول وجبة الإفطار يوميًا. حوالي 33.3٪ من الطلاب في جميع الصفوف تناولوا الكثير من الأطعمة الدسمة. 38.3٪ من الطلاب لديهم عادات شرب الكثير من المشروبات الغازية. حوالي 56.5٪ من الطلاب استهلكوا الفواكه والعصائر.
Demographic, anthropometric measurement and food habits of Students at Faculty of Physical Education for Girls-Helwan University
Abstract
Nutritional habits influence the health status of young adults. Nutrients need changes through the human’s life for maintaining body composition and are supplied by a balanced diet. The current study aimed to evaluate the nutritional status of students at Faculty of Physical Education for girls-Helwan University. In this study, sixty female students were participated and equally divided into four groups according to grades, their age ranged from 19-22 years. This study started from March 2021 to May 2021. Four forms of questionnaire were used for seven days; the socio-economic data, anthropometric measurements, health status, and food habits. It was found that the highest percentages of the high school education of fathers and mothers were recorded in grade 1.  The statistical results of the household characteristics distribution for the four grades showed that among the four grades, the highest percentages of the 1-4 person’s family size were recorded in grades 3 and 4. The data of the income information demonstrated that in garde 4 there were the highest percentages of 3000-4000 Egyptian pounds range. The results showed that the mean height measurements of grades 1, 2, 3, and 4 were 163.8 ± 4.2, 163.6 ± 3.9, 162.7 ± 3.3, and 165.8 ± 6.3 cm, respectively. The mean weight measurements of grades 1, 2, 3, and 4 were 58.9 ± 7.2, 60.9 ± 6.5, 60.3 ± 6.3, and 64.5 ± 7.4 kg, respectively. The mean BMI values of grades 1-4 were 21.9 ± 2.3, 22.8 ± 2.3, 22.8 ± 2.2, and 23.4 ± 1.9, respectively. The healthy nails were the most common among the four grades and the healthy hair percentages were more than the falling of hair among the four grades. The statistical results demonstrated that there was about 73.3% of all the population under the study consumed dairy products daily. About 36.6% of the population under the study was answered yes about eating breakfast’s meal daily. Approximately 33.3% of the students in all grades ate a lot of fatty food. 38.3% of the students have the habits of drinking a lot of carbonated beverages. About 56.5% of the whole students consumed fruits and juices.
 

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية