BIOLOGICAL STUDIES ON SOME NUTRITIONAL PRODUCTS SUPPLEMENTED WITH FISH OIL FOR HYPERLEPIDMIC RATS دراسات تکنولوجية وبيولوجية علي المنتجات الغذائية المدعمة بزيت السمک للفئران المصابة بإرتفاع دهون الدم

نوع المستند : أبحاث علمیة

المؤلفون

Nutrition and Food Science Dep., Home Economic faculty, Monifiya University

المستخلص

Biological Studies On Some NUTRITIONAL PRODUCTS SUPPLEMENTED WITH FISH OIL FOR HYPERLEPIDMIC RATS
Reducing intake of saturated fat, dietary cholesterol and avoiding excess calories, which can lead to obesity, remain the cornerstone of the dietary approach to decreasing risk of atherosclerotic vascular disease. During the past 20 years,  there has been renewed interest in other dietary components that might favorably improve lipid profiles and reduce risk of coronary heart disease (CHD). Fish oil, rich sources of omega-3 fatty acids, have sparked intense interest in both epidemiological studies, which suggest a favorable effect on CHD, and metabolic ward studies, which show a striking improvement in lipid profiles in hyperlipidemic patients. This research aimed to study the biological properties of some nutritional products supplemented with fish oil on hyperlipidemic rats. Thirty female albino rats (30 female) , weighing 140 ±5g were divided into 6 groups and administered fish oil products daily for 28 days. Blood samples were taken from each rat and tested for total cholesterol, (LDL), (HDL), triglycerides, liver enzymes activities, kidney functions, progesterone and PRL hormone. Results showed that triglycerides, total cholesterol, LDL, VLDL, and liver enzymes activities (AST and ALT) were significantly increased, while HDL was significantly decreased in positive control group compared with the negative control rats. Treating hypercholesterolemic rats with 20%pizza contained 10% and 15% fish oil in hypercholesterolemic diet caused a significant improvement in these biochemical measures and the best results were achieved by using basal diet with 20% pizza contained (15%) fish oil . So, it could be concluded that fish oil is useful for hyperlipidemic patients and for the prevention of heart disease and hardening of the arteries.
Key words: hypercholesterolemic rats; fish oil; lipid profile; kidney functions.
 
 
 
 
دراسات تکنولوجية وبيولوجية علي المنتجات الغذائية المدعمة بزيت السمک للفئران المصابة بإرتفاع دهون الدم
                                                                                    د/ إيمان سعيد أبوالمجد
 
أجريت الدراسة بهدف دراسة الخواص التکنولوجية والبيولوجية لبعض المنتجات الغذائية المدعمة بزيت السمک وتأثيرها على الفئران المصابة بإرتفاع دهون الدم ، 30 فأر أنثي بالغة يتراوح وزن کل منه 15±130 جرام، تم تقسيمها إلي 6 مجموعات 5 فئران بکل مجموعة، کل الفئران کانت مصابة بالکوليستيرول ماعدا مجموعة واحدة تغذت علي الغذاء القياسي حتي نهاية التجربة وهي المجموعة الضابطة السالبة أما باقي المجموعات فقد تم تغذيتهم علي البيتزا المحتوي علي زيت السمک، وقد تم تقسيم المجموعات إلي ما يلي: مجموعة ضابطة سالبة تغذت علي الغذاء القياسي، مجموعة ضابطة موجبة تغذت على الغذاء العالي الکوليستيرول، مجموعة تغذت علي الغذاء القياسي مع 10% زيت سمک، مجموعة تغذت علي الغذاء القياسي مع 15% زيت سمک، مجموعة تغذت علي الغذاء عالي الکوليستيرول و 10% زيت سمک، مجموعة تغذت علي غذاء عالي الکوليستيرول و15% زيت سمک، وفي نهاية التجربة تم ذبح الفئران والحصول علي عينات الدم وفصل السيرم وإجراء تحاليل کيمائية لدهون الدم ووظائف الکبد ووظائف الکلي.
وحدث انخفاض بدرجة معنوية عالية بالنسبة لنسبة الکوليستيرول والجليسريدات الثلاثية والليبوبروتينات منخفضة الکثافة و زياده في الليبوبروتينات عاليه الکثافة في جميع المجاميع المعالجه بزيت السمک عند مقارنتهم بالمجموعة الضابطة الموجبة، حدوث انخفاض بدرجة معنوية عالية لنسبة الزيادة في وزن الجسم ومعدل کفاءة الغذاء لکل المجموعات عند مقارنتهم بالمجموعة الضابطة الموجبة، بالنسبة   GOT & GPT لا يوجد فرق معنوي بين کل المجموعات وبين المجموعة الضابطة الموجبة، بالنسبة لحمض اليوريک لا فرق معنوي بين کل المجموعات وبين المجموعة الضابطة الموجبة.
الکلمات المفتاحية:
الکوليستيرول – زيت السمک – فئران – تقييم بيولوجي.

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية