EFFECT OF POMEGRANATE PEEL ON THE BLOOD GLUCOSE LEVEL OF EXPERIMENTAL RATS تاثير قشور الرمان علي مستوي السکر لفئران التجارب 

نوع المستند : أبحاث علمیة

المؤلفون

1 National Nutrition Institute, Cairo Egypt

2 Institute of African Research and Studies Cairo University

المستخلص

EFFECT OF POMEGRANATE PEEL ON THE BLOOD GLUCOSE LEVEL OF EXPERIMENTAL RATS
The present study investigated the effects of peel of   pomegranate peel (Punic granatum L) on the blood glucose level, some physiological parameters as liver function, kidney function and histological properties of pancreas in diabetic rats.
    Rats were divided into 2 groups, the first group negative group, and the second group diabetic group which was divided into 4 group's positive control, and 3 diabetic groups fed on several diets (5%, 10%, 15%) of peel for 28 days. Peel was cleaned from impurities and washed with tap water. Drying in Oven air dryer at 45 °C for 48 hours to dry the peel and was ground in a MultiMill apparatus and passed through a 50 mesh sieve to obtain a fine peel powder. Bodyweight gain, feed intake and food efficiency ratio were calculated at the end of experiment. Fasting blood sample were taken on day 28 for the determination of glucose level, serum urea, aspartate aminotransferase (AST) and glutamic pyruvictransaminase (ALT). The pancreases of all animals were carefully removed and slices from them were fixed in 85% alcohol for 24 hours, and then processed for paraffin embedding. Histological sections,7 micron-thick, were cut and stained with heamatoxylin and eosin. They were then microscopically examined to evaluate the effects of the three differant concentration of formalin on these organs.
     From the obtained resuits,treatment using  pomegranate peel  (Punic granatum  L ), reduced significantly  glucose level  in diabetic rats fed different levels of pomegranate peel and the decrease in blood glucose was proportionate with the increase in the level of the supplementation.


 
 
تاثير قشور الرمان علي مستوي السکر لفئران التجارب 
 
ماجدة رمزى قسطندى،* وفائي زکي عازر ميخائيل،*حسن محمد صبحي، **        
**علا على على                  ** سحر عبد العزيز خيري ،
 
قسم الإحتياجات الغذائية والنمو- المعهد القومى للتغذية- القاهرة **

*معهد البحوث الافريقية قسم الموارد الطبيعية ،جامعة القاهرة

 
يهدف هذا البحث إلى إمکانية إستخدام بعض مخلفات الثمار مثل قشور الرمان لاعداد وجبات غنية بالالياف عن طريق إضافتها بنسب 5 ،10،15 % من القشور. فى هذة التجربة تم تقسيم الفئران إلى خمسة مجموعات المجموعة الاولى هى  المجموعة الکنترول (السالب) والاربعة مجموعات الأخرى تم حقنها بمادة الالوکسان بنسبة 150ملجم/کجم من وزن الجسم لمدة أسبوعين. ترکت إحداهما کجموعة ضابطة موجبة والثلاث مجموعات الاخرى تم إضافة مسحوق قشور الرمان بعد تنظيفها بالماء وتجفيفها على درجة حرارة 45م لمدة 48 ساعة بنسب 5%، 10%، 15%  وتم تغذية الفئران على الوجبات لمدة 28 يوم .وفى نهاية التجربة تم ذبح الفئران وقياس مستوى الجلوکوز فى الدم ووظائف الکلى والکبد وإجراء الفحص الهستولوجى للبنکرياس .وأوضحت النتائج إنخفاض وزن الفئران عند تغذيتهم على القشور کما لوحظ أيضا أن الالياف الموجودة فى القشور أدت الى انخفاض مستوى السکر في الدم. وقد وجد ان تناول النسب العالية من القشور تؤدى إلى نتائج أفضل .
 
الکلمات الکاشفة :-
قشور الرمان–– السکر– وظائف الکبد – وظائف الکلى
 
 
 

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية